Free WordPress Templates

Soalan Lazim

Q Apakah yang boleh dilakukan di peringkat orang biasa?

A Di peringkat orang biasa, 3 tugas …

.   Membantu mendaftarkan pembantah.

.   Membantu mengatur pendaftaran pembantah.

.   Membantu membawa mesej ini kepada rakyat.

Tugas lanjut …

.   Mengambil kepimpinan dalam menyelaraskan pembantah di Kawasan Undi anda.

Q Adakah kita mempunyai senarai kawasan terdedah yang paling sengsara dalam “malapportionment” dan “gerrymandering”?

A Analisis masih dijalankan. “Malapportionment” boleh ditunjukkan secara berangka, membandingkan pembahagian pemilih antara kawasan pilihan raya. “Gerrymandering” hanya boleh dipaparkan secara kualitatif, membandingkan sempadan dengan ciri-ciri geografi yang kekal. Selepas kami mendapatkan peta Daerah Mengundi & data demografi pemilih, analisa kuantitatif boleh dilakukan.

Q Adakah borang-borang sebelum ini masih sah? Atau kita perlu meminta mereka yang berdaftar untuk mendaftar sekali lagi?

A Jika borang diisi dengan betul dan maklumat PAR DUN DM adalah betul, ia boleh dan akan digunakan. Lebih baik jika mereka yang menganjurkan bantahan di kawasan yang sama membandingkan senarai mereka supaya memastikan tiada pertindihan, mengelakkan kesedihan nanti.

Q Saya ada seorang kawan yang ingin mendapatkan 100 pembantah untuk Ipoh Timur. Di manakah boleh saya mengarahkan beliau untuk maklumat lanjut?

A Borang-borang terdapat di sini: http://www.tindakmalaysia.org/get-involved/how-to-be-an-objector/download-resources Muat turun dan mencetakkan borang-borang. Rujuk Garispandu Mengumpulkan Pembantah Persempadanan.pdf.

Berjalan kaki di jalan-jalan kawasan anda dan bertanya sama ada jiran anda hendak mengundi di kawasan pilihan raya anda (saya menganggap anda bermastautin di bahagian anda sendiri). Saringkan orang yang telah mendaftar dengan kumpulan yang lain.

Jika ya, menunjukkan kepada mereka Carta Bar Equalisasi dan bertanya, adakah mereka ingin memberi maklum balas kepada SPR tentang keinginan mereka mengundi dalam kawasan pilihan raya yang adil.

Jika ya, dapatkan KP mereka dan memeriksa kawasan penempatan mereka dalam laman web SPR. Sahkan bahawa DM mereka adalah di DUN anda. Jika tidak, meminta mereka mengisi Borang 2.

Jika ya, meminta mereka mengisi “Borang 1 Butir-butir Pembantah”. Tinggalkan ruang 1 – 3 kosong, rizab bagi Wakil (peguam atau orang mahir menyuarakan dalam BM) yang boleh membuat persembahan, termasuk diri sendiri.

Jika Borang 1 diisi penuh, teruskan dengan “Borang 1b Butir-butir Pembantah Tambahan”. Teruskan usaha sehingga anda mencapai 120 atau lebih  pembantah. Tiada masalah mendapatkan 150 pembantah jika anda boleh.

Selepas itu, mulakan kumpulan pembantah baru dan mengulangi proses di atas. Anda kini mewujudkan kumpulan pembantah yang kedua. Wujudkan berapa banyak kumpulan yang anda hendak dan mereka boleh membantah mengenai isu-isu lain yang tidak dinyatakan oleh kumpulan lain.

Jika pembantah tidak dalam DUN yang sama, gunakan “Borang 2 Butir-Butir Pembantah Individu” yang disediakan untuk gunaan orang-orang di luar kawasan anda.

Q: Adakah kumpulan peguam melakukan penggubalan alasan bantahan?

A Mereka kini membantu menyediakan garispandu, yang dijangka siap tidak lama lagi. 2 jenis surat kepada SPR sedia untuk penyerahan: 1. Surat Memohon Maklumat, 2. Surat Memohon Keterangan.

Q Apakah penjelasan yang kami harus memberi jika orang bertanya apa yang akan dilakukan selepas menandatangani borang ini?

A Bagi mereka yang menyerahkan borang sendiri, bahagikan borang mengikuti garis dan hantar satu bahagian untuk penyerahan pertama. Simpan bahagian kedua untuk penyerahan kedua. Dokumen Garispandu menjelaskan apa yang perlu dilakukan dengan borang-borang.

Beberapa anak guam dari kumpulan MyConsti sedang memuktamadkan garis panduan bertulis bantahan. Berikutan itu, kami akan menyediakan templat generik yang boleh digunakan oleh semua kumpulan bantahan. Templat ini membolehkan isu-isu tempatan dimasukkan.

Apabila laporan bantahan sedia dan tandatangan yang mencukupi telah dikumpul, semua keping harus disalin, tercantum dan dihantar ke pejabat SPR yang berkaitan. Jika sukar menghantaran peribadi tidak mungkin, kami mencadangkan Pos Berdaftar AR.

4 perkara berlaku sekarang di mana sukarelawan TM boleh mengambil bahagian … 1. Daftar sebagai pembantah 2. Sukarelawan memproses data atau aktiviti pemetaan yang berlaku sekarang. 3. Sukarelawan untuk membantu dalam pengurusan bantahan di mana-mana lokasi dan dengan mana-mana kumpulan termasuk yang bukan TM. 4. Mengambil cabaran untuk berkumpul sukarelawan dan membentuk kumpulan bantahan di Kawasan Undi anda.

Q Bagaimanakah mendapat wakil bagi 3 nama pertama jika tidak mempunyai calon yang sesuai daripada senarai pembantah itu? Apakah langkah lanjut untuk kumpulan senarai 120 pembantah?

A Biarkan ruang 3 nama pertama kosong dahulu. Semasa bercampur-gaul dengan mereka, bercakap dengan pembantah dan bertanya tentang minatan mereka menjadi wakil. Pilih orang yang cukup mahir dan boleh bertanya soalan keras. SPR mesti faham bahawa rakyat amat serius.

Q Siapakah pemimpin di sini? Saya memerlukan arahan yang jelas dan berhala tuju, apa yang patut kita lakukan? Siapa yang patut kita mengikuti? Terdapat banyak mesej dan arahan di sini. 1) Bantahan, 14 Oktober, Bagaimana? 2) senaman Persempadanan Semula Kawasan: apakah tugas kita sekarang? Apa yang patut kita (sukarelawan) lakukan?

Apa yang kami telah lakukan setakat ini ialah 1) mendaftar diri sebagai pembantah dan menyebarkan berita kepada keluarga dan kawan-kawan 2) membantu dalam membaca bahan OCR dengan data PAR/DUN. Seterusnya mungkin bertugas dengan “georeferencing”? Saya berminat mengetahui keputusan dan tarikh akhir satu-satu perkara supaya kita boleh berusaha ke arah yang berpatutan.

A Hasil pertama pemetaan adalah paparan sempadan DM semasa kami di atas cadangan SPR. Ini adalah untuk membolehkan penonton membandingkan keadaan semasa & cadangan baru. Sebab pihak Dart telah tawarkan sumber ini, ia tidak lagi mendesak untuk kita tergesa-gesa melakukannya. Tetapi “georeference” itu masih diperlukan.

Hasil kedua ialah penawaran peta-peta cadangan SPR dalam bentuk digital supaya membolehkan pamiran keadaan malapportionment secara grafik, yang boleh kesankan pengundi. Untuk ini, kita memerlukan sukarelawan yang mahir menggunakan imej “georeference” untuk mendapatkan sempadan digital DUN.

Analisa grafik peta-peta digital sedang dilakukan oleh salah seorang sukarelawan kami. Beliau bertugas berseorangan kerana tiada siapa lagi yang mempunyai alat-alat atau kemahiran yang diperlukan. Apa yang kita boleh lakukan adalah menyokong beliau dengan menjana peta-peta digital.

Bilakah ini diperlukan? Semalam! Tetapi itu mustahil jadi kami melakukan secepat mungkin.

Bagi bantahan, terdapat 3 tugas …

1. Daftar sebagai pembantah.

2. Membantu menganjurkan kumpulan pembantah di kawasan Dewan Undangan anda

3. Membantu menyusun & mengedarkan borang pembantah di lokasi pusat kami.

Q Adakah sesiapa yang menetapkan dan melatih sukarelawan untuk proses “georeference” dan mengesan sempadan DUN?

A Kami tidak menjangkakan bahawa sesiapa yang belum lagi membuat kerja “georeference” atau kesanan peta akan cukup kemahiran. Kami mengharapkan mereka yang telah bekerja sebelum ini membangunkan peta-peta digital kami sudi melakukan ini. Jika mereka sudah lupa dan perlu ulang kaji, ia boleh disediakan.

Q Bolehkah kita mengatur satu sesi ulang kaji tidak lama lagi?

A Adakah esok terlalu awal?

Video latihan kami telah dimuat naik sebelum ini dan adalah ulang kaji yang berpatutan boleh didapati di sini … https://drive.google.com/folderview…

Q Hi kawan, kita telah mengadakan mesyuarat malam tadi dan ini adalah beberapa soalan penting kita ingin menjelaskan: – Borang yang mana satukah sah untuk penyerahan?

A Borang Bantahan yang diterbitkan oleh SPR adalah jelas sah tetapi DART telah mengubahsuai dan ia telah digunakan dan diterima di Sarawak. Satu-satunya perbezaan antara kedua-dua adalah SPR adalah paparan potret manakala DART adalah landskap supaya ada lebih banyak ruang untuk menulis butiran.

Q Adakah borang diisi dua tahun lalu masih sah?

A Kami percaya kebanyakan borang yang kami mengumpulkan adalah tidak bertarikh atas sebab ini. Jika mereka telah bertarikh secara tidak sengaja, kita hanya membatalkan tarikh. Tidak pasti sama ada SPR akan terima tetapi kami percaya mereka tidak mempunyai sebab untuk menolak, kerana borang kami jauh lebih terperinci daripada yang mereka perlukan.

Q Adakah kita perlu melampirkan salinan IC untuk Bantahan Borang ini?

A Tidak

Q Katakanlah di PAR yang terdapat DUN A dan DUN B. Bolehkah fail bantahan orang di kedua-dua PAR dan DUN A?

A Ya

Q Jika ya, adakah dia perlu mengisi dua borang Bantahan?

A Ya, menandatangani dua Borang Bantahan

Q Bagaimana pula dengan jurucakap? Boleh satu pembantah bercakap dalam kedua-dua PAR dan DUN?

A Ya

Q Adakah kita mengemukakan DART / TM dicadangkan peta pada masa mengemukakan Bantahan Borang ini?

A Tidak. Bantahan yang SPR akan menerima adalah yang berkaitan dengan cadangan mereka. Surat Bantahan yang mengiringi Borang Bantahan mestilah menyenaraikan sebab-sebab mengapa anda tidak bersetuju dengan cadangan mereka. Hanya mengemukakan peta atau cadangan tidak akan diiktiraf dan tiada siasatan akan dipanggil untuk penyerahan itu. Ia akan menjadi kerja sia-sia segala usaha kami dalam mengumpul tandatangan. Apa DART lakukan adalah menganaliskan perubahan dan senaraikan alasan bantahan bagi setiap kawasan. Kami akan membantu menyediakan Surat Bantahan untuk mengiringi Borang Bantahan.

Q Apakah kaedah penyampaian Bantahan Borang itu? Dengan tangan? Melalui pos?

A Serahan tangan adalah yang terbaik

Q Penyerahan hendaklah dilakukan oleh 13/10/2016 (14/10 adalah cuti umum Johor)?

A Serahkan sebelum 13/10

Q Adakah kita memerlukan surat? Di mana di JB kita hantar Bantahan Borang untuk?

A Surat Bantahan adalah surat yang diperlikan. Serahkan di pejabat SPR Johor di Wisma Persekutuan.

Q Bolehkah saya menjelaskan perkara 4 dengan anda – apakah pemikiran Majlis Peguam?

A Kami juga telah mewujudkan Borang kita sendiri. Namun selepas perbincangan dengan ahli-ahli Peguam, kami mengambil keputusan mengikut format SPR. Untuk tandatangan individu, tidak ada Borang disediakan oleh SPR, jadi kita menggunakan bentuk kita sendiri. Kami akan mengemukakan setiap reka bentuk Borang Individu tetapi kami cadangkan memasukkan maklumat ke dalam Borang SPR, tanpa tandatangan. Tandatangan akan diberikan dengan borang individu. Borang & Garispandu kami boleh dimuat turun dari sini … http://www.tindakmalaysia.org/get-involved/bagaimanakah-menjadi-pembantah/muatturun-sumber

Hantar sendiri dan mendapatkan cop / tanda pada salinan pendua. Jika anda mempunyai laporan beberapa mukasurat, meletakkan ia di belakang Borang 00 kemudian diikuti dengan Borang 1 & 1b dan akhir sekali semua Borang Individu.

Q (1) Adakah TM bebas dalam kerja-kerja ini atau bekerja bersama dengan parti politik? (2) Jika bebas, adakah ia bermakna TM mengemukakan cadangan peta sendiri dan melakukan bantahan sendiri? (3) Jika bebas, adakah ia bermakna akan berada labih dari satu cadangan peta dan bantahan daripada parti yang berbeza?

A TM telah dan akan kekal berpolitik neutral. Tetapi kami akan bekerjasama dengan mana-mana kumpulan yang berkongsi visi dan prinsip kita. Bahan-bahan yang kami menghasilkan boleh didapati oleh sesiapa sahaja untuk memuat turun dan menggunakan. Kami akan berkongsi template & peta kami dengan mana-mana kumpulan yang berminat, termasuk parti-parti politik.

Bantahan boleh dikemukakan oleh mana-mana kumpulan pengundi berdaftar. Jika terdapat banyak sukarelawan, mungkin mendapat beberapa set pembantah dari kawasan yang sama. Tetapi jika tidak banyak orang yang melibatkan diri, maka kita akan berusaha untuk menyatukan dengan kumpulan-kumpulan lain untuk mendapatkan jumlah yang diperlukan. Kami akan memberi bimbingan kepada mana-mana kumpulan yang meminta nasihat kami.

Q Seterusnya ialah Pelan Tindakan. 1) Adakah terdapat apa-apa arahan rasmi daripada TM? 2) adakah apa-apa berita mengenai kerja-kerja ini? 3) perlukah kita menunggu pengumuman TM?

A Terdapat 4 perkara yang berlaku sekarang di mana sukarelawan TM boleh mengambil bahagian …

1. Daftar sebagai pembantah

2. Sukarelawan untuk memproses data atau aktiviti pemetaan yang berlaku sekarang.

3. Sukarelawan untuk membantu dalam pengurusan bantahan di mana-mana lokasi dan dengan mana-mana kumpulan termasuk yang bukan TM.

4. Mengambil cabaran untuk mengumpul sukarelawan dan membentuk kumpulan bantahan di Kawasan Undi anda.

Untuk 1 – 3, maklumkan kepada kami dan kami akan menghubungkan anda dengan orang-orang yang berkaitan.

Untuk 4, maklumkan kepada kami dan kami akan membantu anda untuk memulakan.

Q 1. Untuk menandatangani individu dalam talian, kami akan menandatangani Borang bagi pihak mereka? 2. Adakah kita perlu mengemukakan peta dicadangkan pada masa penghantaran mereka bentuk?

A Individu mendaftar secara dalam talian akan mempunyai Borang Individu disediakan & dihantar melalui email kepada mereka bersama-sama dengan alamat pos orang yang mengendalikan kawasan mereka. Mereka perlu mencetak & menandatangani borang tersebut dan kemudian hantar kepada penyelaras. SPR akan memerlukan tandatangan asal jadi kita perlu borang ditandatangani asal. Peta perlu dimasukkan bersama-sama dengan seluruh laporan bantahan.

Q Sila sambungkan saya dengan kumpulan bantahan itu, saya hendak menjalankan tugas 1, 3, dan 4.

A Kami akan minta kepada Admin supaya memasukkan anda kedalam kumpulan WhatsApp berkaitan.

Q Adakah link khusus untuk orang mendaftar sebagai pembantah?

A http://www.tindakmalaysia.org/get-involved

Q Saya fahami terdapat saluran lain untuk mendaftar. Saluran ini kami mendaftar kemudian TM akan menghantar e-mel. Selepas itu harus berharap mereka mengikuti arahan.

A Ini dia. Terdapat 4 ruang data untuk diisi. Nama, MyKad, telefon & e-mel.

E-mel pengesahan akan dihantar. Apabila e-mel disahkan, data SPR akan dipaparkan untuk pengesahan. Apabila disahkan, Borang 2 akan dihantar melalui e-mel bersama dengan alamat Penyelaras Negeri.

Mencetakkan dan menandatangani Borang dan hantar atau kurier Borang asal kepada Penyelaras Negeri.

Satu lagi ialah DART, mereka akan memaklumkan tempat di mana anda mnandatangani Borang.

Q Sesiapa sahaja boleh menjawab pls? Mengundi mengikut IC rite?

Saya berdaftar .. Tetapi alamat adalah yang lama .. Adakah saya diperlukan menukar ke alamat kini? Alamat di KP saya tidak sama dengan alamat yang didaftar .. Adakah undi saya masih sah?

A Tidak dikira walaupun anda menukar KP selepas berdaftar. Pengundian terus mengikut alamat lama.

Jika anda tidak menukar KP tetapi alamat telah diubah, ini harus disiasati.

Q Katakan sistem menunjukkan seseorang mengundi di Sri Damansara tetapi KP adalah SS2, OK bukan? Atau dia mesti tukar ke SD?

A Jika anda menukar alamat IC dan hendak mengundi di lokasi baru, anda harus pergi ke Pos Malaysia atau Pejabat SPR & mengisi Borang untuk menukar alamat. Jika tidak, masih mengundi di kawasan alamat lama.

Sekarang anda boleh membantah dalam kawasan alamat lama, kemudian menukar kepada alamat baru untuk mengundi. Tetapi semasa perubahan alamat, pendaftaran boleh hilang. Berhati-hati.

 

Top